- Sommerens finvær har ført til tidlig modning av en rekke frukt- og grønnsaker. Det skaper utfordringer for produsentene, som kan ende opp med å måtte kaste store deler av avlingene sine. Derfor lemper vi nå på kvalitetskravene, slik at produsentene må kaste mindre, sier kategorisjef for frukt og grønnsaker i NorgesGruppen, Pål Westby.
Hele avlinger, som i utgangspunktet skulle leveres utover sensommeren og høsten, har i løpet av en kort periode blitt leveringsklar. For å unngå store inntektstap for produsentene, er det helt avgjørende at verdikjeden samarbeider. Et godt samarbeid skaper bedre rammebetingelser, forutsigbarhet og mindre svinn totalt.
- At vi nå endrer kvalitetskravene på løk for å redusere matsvinn er et godt eksempel på løsningsorientert samarbeid gjennom hele verdikjeden, sier Westby.
Løk er den grønnsakssorten som er hardest rammet av det tørre og varme været i sommer, men også andre frukt og grønnsaker er rammet. Forrige uke tok MENY som inn hele den leveringsklare avlingen til den økologiske bonden Heinrich Jung, hvor store deler av avlingen sto i fare for å bli kastet. Ved å redusere utsalgsprisen, og samtidig løfte frem blomkålen gjennom plassering i butikk og markedsføring, håper MENY å sikre at blomkålen havner på matfat rundt om i landet, i stedet for å havne i søpla.
NorgesGruppen ser på muligheter til å lempe på kvalitetskravene på andre varegrupper som også har blitt skadelidende av det varme og tørre sommerværet.
- Vi jobber hver dag med å redusere matsvinnet. Vi skal halvere vårt eget, og samarbeid godt med andre for å bidra til å redusere både hos forbruker og bakover i verdikjeden, avslutter Westby.