NorgesGruppen ønsker bærepose-avgift med miljøprofil

Forslaget om å innføre en egen avgift på bæreposer er dårlig utredet, og har en svært svak miljøbegrunnelse i Norge. NorgesGruppen ber regjeringen om å differensiere avgiften, slik at miljøvennlige poser får lav eller ingen avgift.
27. november 2014

Bærepose-avgiften kom overraskende på en samlet dagligvarebransje, samtidig som vi registrerer at det er uklart hvilke av regjeringspartiene og støttepartiene som synes avgiften er god.

 Den varslede avgiften, som få eller ingen vet hvordan skal kreves inn, kommer samtidig med at flere dagligvarekjeder tester ut miljøvennlige plastposer. NorgesGruppen ser på to ulike prosjekter.

 Det ene prosjektet har kommet så langt at plastposer testes ut i flere butikker. Her er det snakk om bæreposer bestående av 50 prosent resirkulert plast, 20 prosent kalk og kun 30 prosent konvensjonell plast. Denne posen halverer CO2-utslippet.

 Det andre prosjektet, som ikke har kommet like langt, går ut på utvikle en plastpose basert 100 prosent på trevirke. Dette er plastbransjens månelandingsprosjekt.

- Her har vi et spennende samarbeid med en gruppe store svenske selskaper, sier NorgesGruppens miljøansvarlig, Halvard Hauer.

Statsbudsjettet skal vedtas i desember. Når budsjettet er vedtatt, skal Finansdepartementet presisere hvordan avgiften skal kreves inn. NorgesGruppen samarbeider nå med Virke for å overbevise departementet om at avgiften må få en tydelig miljøprofil, noe som sammenfaller med målene til flere av miljøorganisasjonene.

Les mer i Aftenposten

- Det bør være mulig å påvirke Siv Jensen i denne saken. Det er et godt tegn at vi i denne saken står sammen med et bredt spekter av miljøorganisasjoner, sier Bård Gultvedt, ansvarlig for næringspolitikk i NorgesGruppen.