De 20 mest solgte brødene i Kiwi, Meny, Spar, Joker, Ultra og Nærbutikken, har i dag et gjennomsnitt på 1,0 gram salt. Bakers, som er hovedleverandøren til NorgesGruppen, reduserer nå saltinnholdet ytterligere. Det betyr at 100 gram brød i gjennomsnitt kun vil inneholde 0,9 gram salt. En brødskive veier rundt 40 gram.
Saltinnholdet i brødene som selges i NorgesGruppens butikker er redusert med hele
20 prosent siden 2011.
- Flere av våre bestselgere ligger allerede i dag under myndighetenes krav til Nøkkelhullsmerking på 1,2 prosent for salt, sier fagsjef på ernæring i NorgesGruppen, Aina Marie Lien. Hun legger til at saltreduksjon i brød er en krevende prosess, siden salt er en viktig ingrediens for å gi smak til brød. Salt er også et viktig bakehjelpemiddel som gjør at brødet holder seg ferskt og gir større volum.
Andelen grove brød i NorgesGruppens butikker har økt med 50 prosent siden 2012. Endringen i brødhylla skyldes at forbrukere er opptatt av at brødet de spiser skal være sunt, og 50 prosent av brødsortimentet i butikkene til NorgesGruppen er dessuten nøkkelhullsmerket.
- Brød står sentralt i det norske kostholdet, og ifølge de offentlige kostholdsrådene skal vi spise mer grovt brød. Brød er en vesentlig kilde til fiber, vitaminer og mineraler i kosten, i tillegg til å være en viktig energikilde, forklarer Lien.