Bærkraft på skogens premisser

Bærkraft på skogens premisser

I norske skoger ligger tonnevis av ville bær urørt hvert år. Dette er råvarer i verdensklasse. Vi ser potensialet i det som ikke utnyttes, og høster av overskuddet.

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen driver Røyland gård ut i fra ideen om at skogens ressurser skal utnyttes på en bærekraftig måte. De håndplukker ville blåbær, tyttebær og krekling i naturområdene rundt gården i Engesland, og bruker eple, rips og granskudd for å sette en ekstra spiss på syltetøy, saft, gelé og gløgg.

Det smaker bestemors syltetøy, og er så sunt at du kan spise så mye du bare vil.

Våre ambisjoner
I 2012 flyttet Pernille Vea og Gunnar Sagstuen fra Finnmark til Agder for å overta Røyland gård etter svigerforeldrene, og satte seg målet om å få skogens spiskammer på agendaen.

– Skogen er et uutnyttet matfat som det i liten grad legges vekt på når det snakkes om «det grønne skiftet». Bærsanking nevnes ofte i en romantisk sammenheng, men ikke når det kommer til næring. Det ville vi gjøre noe med, sier Gunnar. Han mener utmarksressursene kan bli et levebrød for flere, og bidra til å utvikle bygde-Norge.

– Det er mulig å livnære seg på skogens grøde. Vi er en bærekraftig bedrift i utvikling, som skaper arbeidsplasser i bygda vår, sier han.

Tips 1:
Bygg nettverk!
Vi er en stor lokalmatfamilie i Norge, og kan lære mye av hverandre.

Våre muligheter
I løpet av de senere årene har interessen vokst for norske smaker. Før ville alle ha fransk ost, nå ønsker vi norsk ost. 

– Da trenger ikke importert fiken være det foretrukne tilbehøret når vi har norske alternativer som smaker som en deilig sommerdag, sier Pernille.

Samtidig øker bevisstheten om usprøytet mat og etterspørselen etter norske, ville bær.

– Vi bor midt i matfatet, og har et hav av muligheter for å levere norske, usprøytede kvalitetsprodukter, sier hun.

Tips 2:
Sats på god design.
Design er avgjørende, særlig for å lykkes i dagligvare. Vi fikk hjelp av et byrå, og så fort gode effekter av det.

Vår framtid
Det å utnytte norske råvarer treffer i tiden. Det samme gjør satsingen på produkter av ville bær med lite sukker. Røyland gård har vokst raskere enn Pernille og Gunnar hadde regnet med, og de ser lyst på fremtiden. I skrivende stund går en pall med deilig blåbærsyltetøy fra Engesland til Kina.

– De vill ha norske produkter laget på en norsk måte. Dette er kjempespennende for oss, og en fin mulighet til å lære noe nytt, sier Gunnar.

Tips 3:
Hva må du gjøre selv, og hva kan settes bort?
Skap vekst ved å ta inn kompetanse. Om vi ikke hadde satt bort noen oppgaver for å komme fremover med driften, ville dette blitt en veldig dyr hobby.

 

Lokalmatprodusenter deler sine erfaringer

Lokalmatprodusenter deler sine erfaringer

Les magasinet Matlandet - tradisjon og nyskaping her.