
Fiskelykke
Økt fiskesalg i NorgesGruppens butikker, kraftig vekst for Lerøy og god helsegevinst for norske forbrukere. Samarbeidet om Sjømathuset har gitt trippel fiskelykke.
Hver natt og grytidlige morgen strømmer fisk fra hele landet inn til Sjømathusets pakkeanlegg på Kalbakken i Oslo. Flittige hender pakker ferske fileter og brett med spiseklar sushi, som så sendes ut igjen til alle deler av Norge. Neste dag er den ferske fisken på plass i butikkhyllene også hos Kiwi og Joker – der man før måtte til supermarkedene for å kjøpe fersk fisk.
Mange nye varianter og økt tilgjengelighet av ferskpakket fisk har fristet norske forbrukere til å spise langt mer fisk enn før. I fjor vokste fersk fisk-kategorien i NorgesGruppen med 27 prosent (volum). Omsetningen av sjømat totalt vokste med 11,5 prosent.
– Av helsemessige årsaker vil myndighetene at folk skal spise mer sjømat. Forbrukerne etterspør i økende grad sjømat når den gjøres tilgjengelig. Sjømathuset gir oss fleksibel produksjon, kort vei til markedet samt innovasjon og gjennomføringskraft. Sjømathuset er NorgesGruppens viktigste enkelttiltak for å oppfylle våre mål knyttet til helse og ernæring, sier kategorisjef Vidar Olsen.
Tett samarbeid
I tillegg til ferdigpakket fisk leverer Sjømathuset fisk i løsvekt til Menys fiskedisker. Det er første gang ferdigpakket fisk, fisk i løsvekt og sushi er samlet på ett sted. Aldri før har så store volumer fersk sjømat blitt bearbeidet, pakket og distribuert fra ett anlegg i Norge.
– Samarbeidet med NorgesGruppen viser hvor mye man kan få til sammen med en kunde når begge er interessert i å vokse sammen, sier Nikolai Thorstensen, daglig leder av Sjømathuset AS.
Bedriften har gått fra å være en tradisjonell grossist under navnet Lerøy Fisker’n, til å produsere ferdigpakket fisk og skalldyr samt sushi under navnet Sjømathuset. Bedriften har vokst fra 20 til 100 ansatte på åtte år.
Japansk teknologi
Ved midnatt fylles vann og ris automatisk i svære kokekar for å være klart til sushiproduksjonen starter i morgentimene. 100 kilo ris kokes i timen, og tar deretter runden på samlebåndet mens den blandes med sukker og eddik og tempereres. Mye av teknologien er hentet fra Japan. Den sørger for en langt mer automatisert og rasjonell produksjon enn før. Én nattevakt passer på at risen får behandlingen den skal i løpet av natten. Tidligere sto Lille Asia Catering for sushileveransene til NorgesGruppen. All sushien Sjømathuset produserer, pakkes under dette merkenavnet, som NorgesGruppen eier. Lerøy overtok selskapet, de ansatte og oppdraget om å levere sushi til NorgesGruppens butikker.
Nyheter
Representanter fra Lerøy, NorgesGruppen og butikkene jobber sammen for å utvikle nye fiskeprodukter. Pankopanert fisk er blant årets nykommere. Oppskriften er japansk, paneringen består av brød uten skorpe og skal gi et sprøere resultat. Denne sesongen lanseres også flere nye produkter av skrei. Sushibrettene kommer i flere ulike størrelser enn før, og ørret har fått plass sammen med den tradisjonelle laksen. Vi har en ambisjon om å nå 50 millioner sjømatmåltider i 2015. Det er vi godt på vei til å klare, forteller Thorstensen.
Tørt og luktfritt
– Tidligere måtte fisk kjøres på egne biler på grunn av sterk lukt. På vårt nye anlegg pakker vi fisk tørt og luktfritt. Fisken kan dermed fraktes på samme biler som de andre varene ASKO og Bama kjører til alle NorgesGruppens butikker og som likevel er på veien. Av den grunn har vi lagt anlegget rett ved siden av ASKO og Bamas terminaler. Det gjør det miljømessige regnestykket bedre, forklarer sjefen for Sjømathuset.
Relaterte saker
Fakta
Sjømathuset
- Åpnet februar 2014
- Antall årsverk: ca. 100
- Omsetning: ca. 415 mill. (2014)
- Eies og drives av Lerøy med NorgesGruppen som eneste kunde
- Leverer ferdigpakket sjømat og sushi til NorgesGruppens butikker over hele landet, samt løsvekt til østlandsområdet
- Fersk fisk i løsvekt til andre områder, kjøper NorgesGruppen fra andre leverandører
- Lerøy har vært NorgesGruppens hovedsamarbeidspartner på fisk siden 2006.