Full åpenhet
Stadig flere av våre kunder ønsker å forsikre seg om at maten de kjøper er trygg å spise og at den er produsert på en ansvarlig måte.
Gladlaks er et konsept som handler om full åpenhet. Alle som kjøper et Gladlaks-produkt vil kunne finne ut hele historikken til akkurat det laksestykket man står med i hånden, ved å besøke gladlaks.no og taste inn sporingskoden på produktet. Gladlaks er 100 prosent sporbar fra egg til ferdig produkt.
- Vi ønsker å bidra til økt kunnskap hos forbrukerne som kjøper vår laks i NorgesGruppens butikker, sier Henning Beltestad, adm. dir. i Lerøy. Dette gjennom større åpenhet rundt hvordan vi produserer vår laks og hvilke valg vi har tatt for å gi forbruker et enda tryggere produkt. Full sporbarhet og åpenhet skal bidra til å gi forbruker denne tryggheten. Ingen andre aktører innen norsk dagligvare kan per i dag gjøre det samme. Dette er et helt unikt konsept også på verdensbasis. Vi setter veldig stor pris på det samarbeid som vi har fått til med utviklingen av Gladlaks, og det viser at NorgesGruppen virkelig tar forbruker på alvor, sier Henning.
En omdømmeundersøkelse gjennomført av TNS på oppdrag av Norges Sjømatråd i 2015, viser at forbrukere fremdeles tror det benyttes mye antibiotika i norsk oppdrettsnæring. 21 prosent tror det er relativt utbredt bruk av antibiotika. 48 prosent av de spurte, mener at norsk laks blir fôret med fôr som inneholder skadelige stoffer for mennesker.
- Undersøkelsen bygger opp under det faktum at mange fortsatt tror at antibiotika er et stort problem innen norsk havbruk, sier kategorisjef Vidar Olsen i NorgesGruppen. Dette til tross for at antibiotikabruken nesten er eliminert de siste årene. Likevel, for å unngå enhver tvil, har antibiotika blitt valgt helt bort under produksjon av Gladlaks. I tillegg har norske forbrukere sagt et klart og tydelig nei til palmeolje, ettersom palmeoljeplantasjene bidrar til å rasere regnskogen. Det finnes derfor ikke palmeolje i Gladlaks-fôret. Mange tror også at laks fra havbruk inneholder lite omega-3, til tross for at den inneholder like mye av disse essensielle fettsyrene som villaks. For å gjøre det ekstra tydelig at Gladlaks er en god kilde til omega-3, har vi derfor satt et ekstra høyt krav til innhold av omega-3 i Gladlaks-fôret, sier Vidar.
Etterspørselen etter Gladlaks-produktene er bra, viser salgstall fra NorgesGruppens butikker. Gladlaks.no, nettsiden der du kan finne ut hele historikken til akkurat det laksestykket du står med i hånden, har hatt 5.000 besøkende siden lansering i august.
Relaterte saker
Fakta
Sporingskoden på produktet gir deg informasjon om hele livsløpet til laksen:
- hvor den har vokst opp
- når den ble vaksinert
- hva slags fôr den har fått
- dato og sted for slakting og pakking
- evt. sykdomshistorikk
Med Gladlaks ønsker NorgesGruppen og Lerøy å sette en ny standard for oppdrettslaks:
- Det skal ikke brukes kitinhemmere (diflu- og teflubenzuron) i produksjon av Gladlaks.
- Nullvisjon på rømming. Alle anlegg er risikovurderte for å kunne unngå rømming, og detaljerte beredskapsplaner iverksettes i tilfelle rømming. Det skal ikke produseres Gladlaks fra anlegg som har hatt rømming.
- Lerøy og NorgesGruppen har et mål om at det ikke skal benyttes kjemiske metoder for avlusning av laks. Lerøy har gjort store investeringer for å produsere egen rensefisk og vil produsere rundt tre millioner rognkjeks i 2015 og seks millioner rognkjeks i 2016.
- Lerøy og NorgesGruppen har et mål om at all Gladlaks skal komme fra ASC-godkjente anlegg innen 2017. Dette miljømerket viser forbrukerne at sjømaten kommer fra havbruk som har minimert påvirkningene på miljøet og samfunnet.