Ingen kaster penger

Ingen kaster penger

– så hvorfor kaster vi mat?

23. juni 2017

Kasting av mat er sløsing og skader miljø og klima. NorgesGruppen tar grep for å kutte matsvinnet. Du kan gjøre det samme.

NorgesGruppen har utfordret Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som den populære matbloggeren Fru Timian, til å sette sammen en inspirerende ukesmeny fra for matsvinn.


Forbrukere 61 %: 217 000 tonn

På bordet, ikke i søpla
Godt over halvparten av matkastingen skjer i hjemmet. Dette er fullt spiselig mat som bør havne på bordet, ikke i søpla.

Bra for lommeboka
I snitt kaster vi hver åttende handlepose vi kommer hjem med. Tenk hva god oppbevaring, bedre planlegging og bruk av rester kan gjøre for matbudsjettet ditt!

Bra for planeten
Mat som kastes betyr store, meningsløse utslipp. Rundt en tredel av verdens klimagassutslipp stammer fra matproduksjon.

Se, lukt, smak, spis!
Stol på sansene dine om «best før»-datoen er passert. Hvis maten ser bra ut, lukter som den skal og smaker godt, så spis – ikke kast!


Industri 21 %: 74 000 tonn - 
Handel 18 %: 63 000 tonn

Vi skal halvere matsvinnet
NorgesGruppen skal halvere matsvinnet i sine virksomheter med 25 prosent innen 2020, og 50 prosent innen 2025. Best mulig vareflyt Vi skal bli enda bedre til å ha riktig mengde mat til rett tid i butikkhyllene. Det er vårt viktigste tiltak.

Nedprising av varer
Vi setter ned prisen på varer som snart går ut på dato. Kundene liker det, og det monner mot matkasting.

Gi bort mat
Vi gir bort overskuddsmat til institusjoner og veldedige organisasjoner, slik at maten ikke går til spille.

Ingenting til forbrenning
Alt matavfall skal gå til dyrefor eller biogassproduksjon.

Regjeringen og den norske matbransjen er enige om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Fakta

Fakta på bordet
- Forbrukerne kaster mest mat, men matindustrien og dagligvarehandelen kan også bidra til at alle kaster mindre.

- FNs bærekraftsmål er å halvere matsvinnet per innbygger innen 2030 er et viktig delmål for å oppnå en bærekraftig utvikling.

fn.no/tema.no