Matturist i eget land

Matturist i eget land

Vi har besøkt seks lokalmatprodusenter i Vestfold og Nord-Trøndelag. Bli med på en liten rundreise og få tips til årets sommerferie.

05. juli 2017

I Norge har vi rundt 1 500 lokalmatprodusenter som dyrker råvarer og produserer kvalitetsmat med kløkt og kjærlighet. Seks av dem holder til i Vestfold og Nord-Trøndelag.


Inderøya: Gangstad Gårdsysteri
Ligger på Inderøy og produserer bl.a. Salatost, Camembert og Karveost Lager marmelader og iskrem med 15 ulike smaker. Driver en rikholdig gårdsbutikk, åpen hele året. Ostene selges bl.a. hos Spar og Meny. Webside: ysteri.no

Ysteren
På Øvre Gangstad handler livet om tid og tålmodighet. Tid til kyrne. Tid til å yste den beste osten og lage den beste iskremen – og tid til å utvikle nye produkter. Da Astrid Aasen og ektemannen Perry Frøysadal overtok hennes hjemgård i 1983, visste de lite om hva fremtiden ville bringe. Astrid var lærer og allergisk mot kyr. Perry var sivilingeniør og kunne lite om landbruk. Likevel endte de opp med å etablere landets første autoriserte gårdsysteri på kumelk og levere prisbelønnede oster til hele Norge.

Det har hele tiden vært melkeproduksjon på gården, men for å skape økt lønnsomhet og flere arbeidsplasser, skjønte Astrid at det måtte mer til enn melk. Hardt arbeid, store investeringer og kloke beslutninger har ført til at de i dag produserer 300 000 liter melk i året. Omtrent 160 000 liter går med for å lage 22 tonn ost og 15 tonn iskrem. De har 40 melkekyr og åtte ansatte.

Hele familien er i sving. Den ene sønnen overtar gården ved årsskiftet, den andre tar seg av it-driften. Datteren er i ferd med å utvikle et nytt produkt på gården – Kombucha. Det er en fermentert te med gode bakterier for tarmen og høyt innhold av antioksidanter – bra for immunforsvaret. Bestillingene strømmer på, og de har inngått avtale med Meny.
– Vi har vært kjempeheldige. Kundene og butikkene kommer til oss. Samarbeidet i Den Gyldne Omvei som involverer 20 bedrifter, har også vært en suksessfaktor, avslutter Astrid Aasen. 

Sommertips: Opplev Den Gyldne Omvei, en anbefalt reiserute med gårdsutsalg, butikker, restauranter og aktiviteter som gir deg ekte, hjemmelagde opplevelser.



Inderøya: Røra Bakeri AS
Etablert i 1993, etter mange år med mangel på skjenning i markedet. Flatbrødene selges bl.a. på Meny og Spar. Medlem av Inderøymat: inderoymat.no. Webside rora-bakeri.no

Bakeren
Røra bakeri er et lite kvalitetsbakeri i Inderøy. Hovedproduktet er skjenning – en søt delikatesse og nydelig smaksforsterker.

Skjenning har beviselig blitt produsert i over 250 år. – Det er et tradisjonsrikt, eksklusivt og delikat festflatbrød, med opprinnelse i Innherred. Skjenning blir gjerne knyttet til Sodd – festmat i glede og sorg, men det egner seg også utmerket til annen salt mat, særlig spekemat, sier daglig leder Frode Neergård.

Hos Røra Bakeri er det kvalitet i alle ledd. Havremelet de bruker, dyrkes på gården og males i egen mølle. I 2006 fikk skjenningen «Beskyttet opprinnelsesbetegnelse».

– Det betyr at den blir laget etter gamle oppskrifter, akkurat som i gamle dager, sier Frode Neergård.

Sommertips: Husfrua. Spis godt og drøm søtt på Husfrua Gårdshotell på Inderøy, to kilometer fra Straumen. 

Inderøya: Inderøy Slakteri
Drives av Jonas Pedersens fire barnebarn Lager kjøttboller, stabbursmorr, Straumpølse, elgsalami, grove pølser og Inderøysodd Holder til på Straumen Produktene finnes i utvalgte KIWI- og Meny-butikker Webside med soddkalkulator inderoysodd.no/soddkalkulator

Slakteren
Med høy kvalitet og håndverksmessig fremstilling utvikler Inderøy Slakteri nisjeprodukter som Inderøysodd, kjøttboller, farse og pølser.

Da Jonas Pedersen startet Inderøy Slakteri i 1938, var det med to tomme hender, en kniv og ett mål: foredle oppskriftene og kunnskapen til de lokale bygdekokkene til en best mulig smaksopplevelse. Soddkokingen ble satt i system og la grunnlaget for dagens Inderøysodd. – Sodd-oppskrifta vår er den samme som for generasjoner siden, og den er ufravikelig, sier daglig leder Håvard Gausen. Han er lidenskapelig opptatt av å ta vare på tradisjonsmat og bringe det ut til Norges land. Med butikker i hele landet er NorgesGruppen et viktig ledd for oss.

Sommertips: Sov i en rorbu. Kom tett på de norske tradisjonene mens du ferierer i Trøndelag.

Åsgårdstrand: SkjærgaardenGartneri
Drives av Kristin Stenersen og Bjørge Madsen. Ligger i Åsgårdstrand i Vestfold Produserer skjærgaardsløk, vårløk og et stort utvalg av urter. Fremtidig produksjon skal være karbonnøytral. Selger varene gjennom blant annet Meny. Webside: skjaergaarden.no.

Urtedyrkerne
Møt et ektepar som er lidenskapelig opptatt av bærekraftig gårdsdrift – og
å være best på smak.
«Vi tror kvalitet kommer av hva vi lærer hver dag, og hvordan jorda forvaltes til det beste for kretsløpet.» Ordene tilhører Kristin og Bjørge som driver Skjærgaarden Gartneri på nittende året. Det var Kristins farfar som først drev gården, med korn og poteter. I dag er det smaksgrønnsaker som gjelder.

Drivkraften til ekteparet er et bærekraftig jordbruk. Hver dag jobber de for å skape et godt liv for mikroorganismene i jorda. – Når jordlivet er rikt, får vi friske motstandsdyktige planter og behovet for kjemisk plantevern blir mindre, sier Kristin. De jakter også på den optimale komposten. – Alt produksjonsavfallet på gården komposteres sammen med husdyrgjødsel og blir tilført jordene.

I tillegg til arbeidet på egen gård deltar ekteparet i tre forskningsprosjekter og samarbeider med bønder i inn- og utland. De har flere ganger fått høre at de er rare. De lever godt med det stemplet, men det hender at døtrene synes det blir vel mye, særlig når det kommer til ferier, og foreldrene stort sett jakter på reisemål hvor de kan studere jord og kompost.

Kristin og Bjørge er klare på at gode resultater skapes i et samarbeid. – Med flinke folk på laget kan vi drive utvikling og produsere smaksrike grønnsaker av høy kvalitet i levende matjord.

Sommertips: Munchs hjemby. Besøk Munchs hus og sov godt på Thon Hotel Åsgårdstrand. 

Revetal Gårdsand
Drives av fem spesialister på fjærfe. Ligger på Linnestad i Re. Slakter 4000 ender og 13000 kyllinger hver uke. Gårdsand selges bl.a. hos Meny, Jacob’s, Spar og KIWI Webside gaardsand.no.

Fjærfine
Det startet med et spørsmål. Kan ikke norske bønder produsere like god and
som de franske? Svaret var – klart vi kan!

Med det som utgangspunkt startet Aadne Søyland og fire yrkesbrødre «Gårdsand». Målet var ambisiøst – å bli kongerikets foretrukne leverandør av and og kylling av beste kvalitet. For å sikre andekvaliteten inngikk de samarbeid med én av verdens to ledende avlsfirmaer. Med spesialfôr fra lokal mølle, fokus på hygiene og dyrenes velferd har de oppnådd mer enn de drømte om. – Vi har vært litt gale, jobbet hardt og tenkt innovativt. Vi har skapt 45 arbeidsplasser og produkter vi er stolte av, sier Søyland og tilføyer: – Hos Gårdsand kombinerer vi ny teknologi med gammeldags yrkesstolthet.

Sommertips: Verdens Ende. Ta turen til flotte Verdens Ende – helt på sydsiden av Tjøme – som er del av Færder nasjonalpark. 

Nøtterøy: Bjertnæs & Hoel
Drives av familiene Hoel og Bjertnæs Smidsrød gård, Nøtterøy Produserer morene- og perlepotet, grønnsaker og salat. Potetene selges bl.a. på Meny og Spar. Fått midler fra Grofondet for å utvikle søtpotet Webside: bogh.no.

Lærelystne
Da salatsalget flatet ut, startet familiene Hoel og Bjertnæs utvikling av små delikatessepoteter.

– Potet er som vin. Smak og kvalitet avhenger av sort, klima, dyrkingsteknikk og jordsmonn. Med det gode klimaet på Nøtterøy lå alt til rette for å dyrke frem smaksrike delikatessepoteter, forteller Åsmund Bjertnæs.

– Vi kunne ikke noe om potet da vi startet for tre år siden, men studiereiser i inn- og utland har bidratt til kunnskap. I dag holder vi markedet med poteter cirka 10 måneder i året, og nye potetsorter utvikles. Målet vårt er å levere norske delikatessepoteter året rundt. Respekt, samarbeid og raushet utgjør verdigrunnlaget og er mye av nøkkelen til suksess, sammen med bøndenes ønske om å være med å utvikle norsk matkultur.


Sommertips: Engø Gård. På vakre Engø gård (Tjøme) kan du bo godt og spise utsøkt mat, deriblant morenepoteter.