illustrasjonsbilde
Opptur for lokalmat

Lokal smak med bredt salg

Eplemosten Frisk & Frodig gikk fra å være et lokalt telemarksprodukt til å bli riksdekkende gjennom NorgesGruppens butikker.

– Generasjonen før oss levde ikke av gården, men det ville vi. Vi ønsket også å bruke råvarer fra området, nemlig epler. Derfor startet vi Epleblomsten, forteller Britt Sauar, som sammen med mannen Sveinung eier fruktpresseriet Epleblomsten.

Eplene kommer fra det lokale fruktpakkeriet Telefrukt, som mottar epler fra rundt 60 bønder i Telemark. Hoved­produktet er eplemosten Frisk & Frodig som tre liter bag in box. Mosten presses eplesort for eplesort, så kunden kan drikke sitt favoritteple, og inneholder ingen tilsetnings­stoffer. Mosten kommer også på flasker.

Epleblomsten etablerte allerede første året et samarbeid med Bama, og fikk via Bama ha testsalg i enkelte Meny-butikker­ i Telemark. Det ble suksess. Fra høsten 2004 havnet eplemosten i frivilligsortimentet til Meny i hele Oslofjord-området, og nå fås den i alle Kiwi-butikkene – i tillegg til Meny, Ultra og utvalgte Spar og Joker.

– Hele veien har vi stått på og brukt mye ressurser på demonstrasjoner ute i butikk, for å vise personene bak produktet og for å møte kundene der de er og handler, sier Britt.

Om innsalget til Bama og Meny sier hun følgende:

– Kortversjonen er at du må ha et godt produkt – og så må du begeistre! I tillegg må alt være på plass av internkontrollsystemer, pakkeløsninger, produksjonskapasitet og så ­videre. Man må også være klar over at det er penger det dreier seg om i denne bransjen. For at vi skulle komme til enighet om prisen med Bama, måtte utsalgsprisen opp.

Epleblomsten ble tildelt Spesialitet-merket fra KSL Matmerk i 2007.

– Vi ønsket en enda sterkere tilknytning til dagligvarehandelen og ville vise at vi tar kvalitet på alvor. Merket ga oss bedre muligheter for hylleplass i NorgesGruppens butikker, men er ingen hvilepute. Vi har et godt samarbeid med Norges­Gruppen, men hvis produktet ikke selger, vet vi at det er rett ut igjen, påpeker Britt Sauar.

Visste du at

Frisk & Frodig er en av de norske eplemostene med størst produksjonsvolum.

Epleblomsten hadde i 2011 en ­omsetning på 11, 7 mill. kroner.

Lokalmat landet rundt

Joker Vaset, Oppland: Selger blant annet rakfisk fra de fleste rakfiskprodusentene i sesong og rakfisk fra Trøsvik hele året. Helle-kurv, kurv fra Bagn pølsemakeri og Arnoldpølsa. Valdresost fra Wangensten og øl fra Valdres gardsbryggeri.

Meny Rising, Telemark: Selger blant annet flatbrød fra Skreppene i Morgedal, and og gås fra Holte gård i Drangedal og Vinjeburger fra Vinje slakteri.

Eurospar Blomsterdalen, Hordaland: Fører blant annet kjøttmat fra Bønes gardsmat, Evanger Pølsefabrikk, VossaKjøt og Lundal, i tillegg til oster fra Ostegården.