Kjøkkenet som redder mat og mennesker: historisk tildeling fra HANDLE

Kjøkkenet som redder mat og mennesker: historisk tildeling fra HANDLE

Kirkens Bymisjon åpnet i dag et nytt produksjonskjøkken i Sandnes som skal bidra til å redusere matsvinn og tilby arbeidstrening til unge voksne. Prosjektet er et samarbeid mellom Bymisjonen, Matsentralen og NorgesGruppen bærekraftsfond HANDLE og skal produsere 40 000 ferdigretter til vanskeligstilte.

23. januar 2025

Produksjonskjøkkenet samler overskuddsmat fra Matsentralen og omdanner den til næringsrike måltider. Måltidene distribueres til trengende gjennom ideelle organisasjoner. Samtidig gir prosjektet unge mennesker muligheten til arbeidstrening via NAV, noe som styrker deres kompetanse og muligheter for å komme i jobb.

- Dette prosjektet er en løsning på flere viktige samfunnsutfordringer. Ved å bruke overskuddsmat til å lage næringsrike måltider, redder vi ikke bare mat som ellers ville blitt kastet, men gir også unge voksne muligheten til arbeidstrening og en vei inn i arbeidslivet. Det er en vinn-vinn for både mennesker og miljø, sier Kirkens Bymisjons regionleder Inge Takle Mæstad.

Prosjektet ser nå dagens lys takket være tidenes største enkelttildeling fra HANDLE. Bærekraftsdirektør Signe Bunkholt Sæter i NorgesGruppen er stolt over resultatet:

- Samarbeidet mellom næringslivet og ideelle organisasjoner er avgjørende for å skape bærekraftige løsninger på dagens utfordringer.  Det er en stor glede å være med på å realisere dette viktige initiativet, sier Signe Bunkholt Sæter.

Konsernsjef Runar Hollevik var også med på å åpne det nye kjøkkenet, og han gleder seg til at kjøkkenet nå kommer i drift og at ferdigrettene kommer ut til dem som virkelig trenger dem.

- Vi har samarbeidet med Kirkens Bymisjon og Matsentralen gjennom mange år, og det er flott å se at samarbeid kan føre til slike initiativer. Sammen drar vi her verdikjeden for mat i en mer bærekraftig retning, sier Runar Hollevik. 

Matsentralen mener det nye kjøkkenet er startskuddet for Matsentralen 2.0:

- Med et produksjonskjøkken i ryggen kan vi ta i mot  en del av matsvinnet som vi ikke har kunnet nyttegjøre oss før, som ferskt kjøtt og fisk. Nå kan vi ta imot store forpakninger og hele stykningsdeler og bruke det i ferdigretter. På denne måten kan vi redde mye mer mat, samtidig som vi bidrar til å lette et stort behov for sunn og næringsrik mat til dem som ikke selv har råd eller mulighet til å lage middag selv, sier Tor Jan Bredenbekk, daglig leder i Matsentralen Rogaland.

 

Noen fakta:

  • Det nye kjøkkenet skal produsere opptil 40 000 ferdigretter i måneden
  • Kjøkkenet har plass til 12–14 i arbeidstrening samtidig. I løpet av et år betyr det at mange unge mennesker på sikt vil kunne få verdifull arbeidstrening på produksjonskjøkkenet. 
  • Kjøkkenet har plass til fire 300-liter gryter, som er på størrelse med seks badekar!
  • Prosjektet bygger på erfaringene fra Unikum-prosjektet i Oslo, som under pandemien utnyttet overskuddsmat til arbeidstrening og måltidsproduksjon.
  • Maten som reddes fra å bli kastet, kommer fra Matsentralen, og inkluderer blant annet spesialprodukter som kalkun og kje som ellers ville vært vanskelige å distribuere direkte til trengende.