Snart kommer papirposer i KIWI

Snart kommer papirposer i KIWI

Papirposer skal bidra til å redusere plastforsøpling og bruken av plastbæreposer. Kundene har lenge etterspurt papirposer, og Naturvernforbundet hyller initiativet.

17. april 2018

Internasjonalt er plastavfall i havet en enorm miljøbelastning. I Norge blir rundt 80 prosent av alle plastposene brukt til avfall, og svært få poser havner i naturen. Likevel produseres det flere bæreposer enn nødvendig, og mange kunder har etterspurt papirposer som alternativ til plastposen.

– Selv om norske plastposer stort sett ikke havner i havet, er det viktig å kunne tilby et alternativ til våre kunder, sier marketingsjef i KIWI Jacob Rolland.

Naturvernforbundet: – Veldig bra initiativ!
Fra mai vil KIWI tilby papirposer i alle våre 652 KIWI-butikker.

Dette synes leder i Naturvernforbundet Silje Lundberg er et veldig bra initiativ.

– Her viser KIWI at de forsøker å gjøre noe med det store problemet overforbruk av plast er. Det er kjempebra! Vi håper forbrukerne tar dette godt imot, og velger papirposer over plastposer, sier Silje Lundberg.

Handlenett – beste alternativ
Miljødirektoratets rapport ”Miljøkonsekvenser ved bruk av plastbæreposer” konkluderer med at produksjonen av papirposer er mer ressurs- og energikrevende enn produksjonen av plastposer. Likevel mener Naturvernforbundet at bæreposer i papir er å foretrekke i valget mellom plast og papir.

– Papirposer er bedre enn plastposer både fordi plast er et fossilt produkt som vi bruker olje for å produsere, og skaden plastposer og annen plastemballasje gjør når den havner på avveie, sier Lundberg og legger til:

– Det aller beste er om vi har med oss det vi skal frakte varene våre i selv. For eksempel en sekk eller et handlenett vi kan bruke flere ganger.

Handlenett selges i alle KIWI-butikker og koster 16,90 kroner.

Grønnere plastposer
KIWI har også tatt grep for å gjøre plastposene grønnere. I 2016 gikk vi over til nye plastposer laget av 50 prosent resirkulert plast. Tiltaket førte til at KIWI sparte i snitt 2800 tonn CO2 i året, noe som tilsvarer utslipp fra rundt 1 000 diesel- eller bensinbiler.

I forrige uke ble KIWI kåret til Norges mest bærekraftige dagligvarekjede.


Fakta

RESIRKULERING AV PLASTPOSER OG PAPIRPOSER – SLIK GJØR DU DET

Papirbæreposer
Papirbæreposer kan gjenvinnes opptil flere ganger. Det gjør du ved å legge de i dunken sammen med husholdningspapiret, slik at det blir gjenvunnet til ny papiremballasje.

Tips: Bruk posene som søppelpose til annen papiremballasje først.

Plastbæreposer
I praksis kan bæreposene i plast gjenvinnes mange ganger, og ha lang levetid.

I dag går de fleste bæreposene til forbrenning, siden dette ofte benyttes som søppelposer. Men det beste er å sortere ut plastposene og gjenvinne disse sammen med folieplast på miljøstasjoner som står rundt om i kommunene.

Kilde: Dorthea Bjerke i Norsk Gjenvinninga